Backgammon – lautapelien klassikko

Backgammon on yksi maailman vanhimmista peleistä. Sen historian sanotaan olevan peräti 5000 vuotta vanha! Viittauksia tähän maailmankuuluun peliin on ollut historian aikana monenlaisia. Ilmeisesti tämä nappuloilla pelattava lautapeli on viihdyttänyt aikoinaan jo muinaisia egyptiläisiä sekä roomalaisia. Pelin nimen uskotaan olevan peräisin keskienglannin sanoista back ”taka-, takapuolinen” ja gamen ”peli”.

Pelin kahdella pelaajalla on käytössään 15 nappulaa, joita liikutellaan 24 kolmion välillä riippuen kahden nopan luvusta. Voittaja on se, joka saa ensimmäisenä kaikki nappulansa pois laudalta.

Vaikka säännöt ovatkin suhteellisen helpot, pelin strategisuusaste on korkea. Pelaajan on hallittava strategian lisäksi myös taktikointi – pelkällä tuurilla pelaava jää nopeasti muiden pelaajien jalkoihin ja häviää. Avausheitto on ratkaisevassa asemassa pelin kulun kannalta, toisin sanoen jo tässä vaiheessa on valittava siirtonsa tarkkaan.

Internetin aikakaudella Backgammoniä voi tietenkin pelata monen muun pelin tapaan myös virtuaalisesti. Online-versio ei sinänsä eroa paljoa perinteisestä lautapelistä, sen fyysinen muoto pelkästään puuttuu.

Hyviä nettisivuja Backgammonin pelaamiseen online ovat esimerkiksi:

  1. Play65 (myös suomenkielinen versio)
  2. Backgammon Masters (englanniksi)
  3. Gammon Empire (englanniksi)

Listan ensimmäinen sivu on yli miljoonalla rekisteröityneellä pelaajalla virtuaalimaailman jätti. Päivittäin sivulla pelaavat kerralla jopa tuhannet henkilöt, eli mahdollisuuksia pelin harjoitteluun on monia. Sivu houkuttelee suurten jäsenmäärien lisäksi myös todentuntuisilla grafiikoilla ja äänillä, lukuisilla turnauksilla, palkinnoilla ja erinomaisilla turvallisuusjärjestelmillä. Tarjolla on myös Backgammon VIP-klubi, joka palkitsee jäseniään erlaisilla erikoisbonuksilla ja rahalahjoilla. Mikä parasta – pelata voi vuorokauden ympäri, riippumatta ajasta ja paikasta sekä PC:llä että Macilla.

Backgammon Masters on toinen suuri online-pelien tarjoaja. Myös tämä sivusto lupaa hyviä grafiikoita, korketasoisia ohjelmia ja hyvää käyttäjäkokemusta.

Viimeinen sivu, Gammon Empire,  tarjoaa aloittelijoille myös ilmaista Backgammon-koulua. Se on siis hyvä mahdollisuus tutustua peliin  ja harjoitella sitä netissä.

Jos siis innostuit tästä pelien klassikosta, on useita tapoja päästä pelin alkuun. Klassisen lautapelin etuna on tietenkin se, että se toimii ilman sähköä vaikka mökkiolosuhteissakin. Ja mikään ei voi voittaa onnistunutta peli-iltaa kaveriporukan kanssa.