Baletti – kaunista huippu-urheilua

Baletista tulee helposti ensimmäisenä mieleen hoikat tytöt liihottelemassa keveän näköisesti näyttämöllä, hempeää ja kaunista. Totuus on kuitenkin vähän erilainen, sillä ammattibaletitanssijan elämä ei ole mitään hempeilyä.

Balettitanssija treenaa siinä 6-8 tuntia päivässä, ja treeni on fyysisesti raskasta. Ja jos ammattibalettitanssijan urasta haaveilee, on baletti alloitettava siinä viimeistään 6-vuotiaana, eli päätös on myös vanhempien. Tosissaan tanssijat alkavat treenaamaan kuin ammattilaiset noin 16 vuoden iässä, jolloin he myös aloittavat eri baelttiyhtiöille esiintymisen, sen toivossa että heidät otetaan töihin. Harjoittelu jatkuu koko uran ajan, myös silloin kun on esiintymisiä, tosin vain 3-4 tuntia harjoittelua jonka jälkeen onkin kolmen tunnin esitys.

Balettitanssijat ovat lajillensa uskoutuneita huippu-urheilijoita, joilta vaaditaan vielä monia muita ominaisuuksia kovan kunnon ja notkeuden lisäksi, tanssihan on taiteenlaji myöskin. Paineetkin voivat tanssijalla olla kovat, ura kun on usein lyhyt ja kilpailu erittäin kovaa. “Normaaliin” elämään ei paljoa aikaa ammattitanssijalle jää, joten motivaatio uralle ja taiteentekemiselle täytyy olla kova, niinkuin myös paineensietokyvyn. Loppuunpalamista tapahtuu ja tieto siitä että esimerkiksi loukkaantuminen voi viedä uran käden käänteessä voi olla painostava, mutta auttaa elämään hetkessä ja arvostamaan sitä mitä jo on. Se pitäisi meidän kaikkien muistaa, vaikkei balettitanssijoita oltaisiinkaan.

20130109-084830