Intro

Mikä määrittää atleetin ja mitä ominaisuuksia atleetilla pitää olla? Ja onko mahdollisesti vaihtoehtoisia urheilulajeja, joiden harjoittajat ovat omalla tavallaan atleetteja? Tämän blogin aiheet pyörivät erilaisten urheilu- ja peliaiheiden ympärillä. Tutustumme olympialajien kiehtovaan maailmaan, tutkimme erilaisten huippu-urheilijoiden profiileja, mutta tarkastelemme myös epätyypillisiä lajeja ja erilaisia näkökulmia peleihin.

Yksi keskeinen teema on myös ”pelin henki” – miten erilaisten lajien harjoittajat valmistautuvat huippusuorituksiin? Tai millaisia strategioita atleetit käyttävät, jotta saavuttavat tavoitteensa? Ja ovatko ulkoiset tekijät kuten anatomia, kunto ja synnynnäinen lahjakkuus ratkaisevia tekijöitä?

Oli kyseessä sitten juoksu, uinti tai shakki – jokainen laji vaatii oikean asenteen ja pitkän harjoittelun lisäksi myös oikeanlaisen tekniikan ja mielentilan. Jos juoksija menettää hermonsa jo maratonin ensimetreillä toisen kilpailijan ohittaessa hänet, peli on nopeasti menetetty. Samoin on shakkipelin aikana – ammattilainen osaa keskittyä ja pysyä rauhallisena myös silloin, kun vastustaja siirtyy näennäisesti johtoon. Voittamiseen tarvitaan siis keskittymiskyvyn lisäksi myös oikea voittajamentaliteetti.

Käykin nopeasti ilmi, että tämä ”sisäinen peli” on usein kaikkein ratkaisevin ominaisuus. Urheilija tai pelaaja, joka pystyy kontrolloimaan tätä osaa itsestään, on muita kilpailijoita monella tapaa edellä.

Tässä blogissa vertailemme siis erilaisia lajeja, atleetteja ja pelejä tarkastellen samalla, missä kohtaa löytyy yhtäläisyyksiä. Katselemme myös psykologisia aspekteja, jotka vaikuttavat pelin lopputulokseen. Niin kuin muinaiset viisaudet opettavat: avaimet menestykseen löytyvät jokaisesta itsestään.