Karaoke, suomalaisten suosikki

”Lapin kesä” vai sittenkin ”Kaunis nainen?” Mikä voisikaan olla kaikkien aikojen paras karaokehitti? Vuonna 2012 tehdyssä kyselyssä kävi ilmi, että Suomessa suositaan etenkin iskelmää ja ikivihreitä kansainvälisiä hittejä. Karaokebaareissa ympäri maata raikuvat vuodesta toiseen tutuksi tulleet Paula Koivuniemi, Esa Matti Loiri ja Celine Dion. Tiettyjä kappaleita toistetaan jopa niinkin moneen otteeseen, että ohjelmien juontajat ilmoittavat jo kyllästymisen oireista. No, karaokessahan on vähemmän kyse laulamisen laadusta kuin hauskanpidosta ja oikeasta asenteesta! Vaikka oma ääni ei yltäisikään Whitney Houstonin huikeisiin korkeuksiin, tärkeämpää on se aito tunne, eikö vain? Näin sen näkevät ainakin lajin innokkaat harrastajat – joihin aika moni meistä varmaan (salaa) lukeutuu. Viimeistään työporukan risteilyreissulla jää murtuu ja myös ujoksi luullut kolleegat paljastavat itsestään aivan uusia puolia. Vaikka asiasta voisi varmastikin riidellä – karaoke on joka tapauksessa äärimmäisen hauskaa viihdettä, joka tempaa mukaansa myös ujonlaisemman laulajan.

Karaoke on ollut suomalaisten suosiossa jo pitkään, vaikka tämän viihdemuodon juuret ovatkin Japanissa. Japaninkielestä peräisin oleva ”karaoke”-nimitys on on muodustunut sanoista kara ”tyhjä” ja ōkesutora ”orkesteri”.

On tavallaan yllättävää, että kahdessa niin erilaisessa kulttuurissa harrastetaan suurella innolla samaa lajia.

Karaoken suuri menestys selittyy varmasti monellakin tapaa. Ihmiset kertakaikkiaan nauttivat musiikista ja  laulamisesta. Mikä sen parempaa, kuin esittää omia suosikkihittejään? Karaokessa käytettävä tekniikka tekee laulamisesta helppoa: Säestyksenä toimii videotallenne, jolta laulaja voi helposti seurata tahditettuja sanoituksia. Näin laulun sanoja ei tarvitse muistaa ulkoa ja oikeassa rytmissä on helppo pysyä. Jokainen osallistuja voi siis hetkeksi sukeltaa oman lempiartistinsa rooliin ja tulkita omalla tavallaan maailmankuuluja hittejä.

Jos julkinen laulaminen jännittää liikaa, karaokea voi myös harrastaa oikealla laitteistolla kätevästi omassa kodissa. Se on hauskaa ajanvietettä ystäväporukan tai perheen kesken. Karaokepeleissä tarkoituksena on imitoida originaalia kappaletta mahdollisimman suurella tarkkuudella. On olemassa myös erilaisia tietokone- ja nettiversioita kuten Singstar ja KaraokeParty.

Mitä luulet, minkä kappaleen itse haluaisit laulaa, jos pääsisit osallistumaan karaoke-iltaan?