Koko perheen Kroketti

Kroketti on peli, jonka varmasti jokainen muistaa lapsuudesetaan. Oli kyseessä sitten kesäinen päivä perheen kanssa, mökkiviikoloppu kavereiden kanssa tai yritysjuhlat – jokainen on varmaan jossain vaiheessa kokeillut tätä hauskaa peliä. Pelin suuren suosioon vaikuttavat helppouden lisäksi myös sen soveltuvuus kaiken ikäisille. Siitä pitävät yhtä lailla lapset, teini-ikäiset, aikuiset kuin seniorit. Myös tarvittavat varusteet ovat edulliset ja helposti kuljetettavat. Kroketti-settiin kuuluvat mailat, portit ja pallot kulkevat kätevästi mukana myös lomalla tai kavereiden luona vierailtaessa. Se täyttää siis monessa suhteessa täydellisen pelin kaikki kriteerit.

Myös tällä tututalla pelillä on pitkä historia. Jo muinaiset roomalaiset pelasivat samantyyppisiä pallopelejä, jossa käytettiin mailoja ja portteja.

Suomeen kroketti tuli 1800-luvun loppupuolella ja oli alussa erityisen suosittu ylemmissä seurakuntapiireissä. Vasta myöhemmin peli yleistyi muun kansan parissa luokkaerojen muututtua pienemmiksi. Nuorien aikuisten seurapelinä kroketti onnistui saamaan suosiota 1990-luvun aikana.

Sittemmin kroketti näyttäisi olevan vakiovaruste aika monen perheen puutarhavajassa. Parhaita puolia tässä pelissä on, että sitä voi pelata iästä ja kunnosta riippumatta aivan jokainen. Peliin tarvittavat portit on helppo pystyttää melkein mihin tahansa missä on nurmikkoa. Rinteet ja epätasaiset maastot lisäävät pelin jännitystä ja haastetta. Kukapa ei muista taistelleensa pallonsa kanssa jyrkkää rinnettä tai tiellä olevaa puuta vastaan?

Kroketin säännöt ovat niin helpot, että ne oppii hetkessä kuka tahansa. Pelin tarkoituksena on saada nuijamaista mailaa apuna käyttäen oma pallo lyötyä oikeassa järjestyksessä porttien läpi aina maalitolppaan asti. Aina silloin kun pelaaja onnistuu lyömään omalla vuorollaan pallon portin läpi, hän saa lisälyönnin.

Vaikka kroketti on historiansa aikana kokenut myös hiljaisempia vaiheita, peli ei ole koskaan kadonnut kokonaan. Nykyään Maailman Krokettiliiton piiriin kuuluu peräti 27 valtiota – näyttää siis siltä, että tämä perhepelien klassikko on tullut maailmaan jäädäkseen. Suomessa löytyy myös monenlaisia krokettiseuroja ja kerhoja, joissa lajia voi harrastaa muiden innokkaiden harrastajien kanssa.

Internetin aikakaudella ei ole yllättävää, että myös kroketista löytyy nykyään oma nettiversionsa. Osoitteessa Kroketti.net peliä voi pelata hauskana online-versiona. Kroketti ei ole varsinaisessa mielessä uhkapeli, mutta sekin tarjoaa mukavasti jännitystä pelitilanteiden yllättävissä käänteissä.

Ja niinkuin muidenkin pelien kohdalla pätee: myös kroketissa tarvitaan rauhallisen käden lisäksi keskittymistä ja oikeaa pelin henkeä!