Lajien pitkä historia

Olympialaisten historia on varsin vaikuttava, sillä näimä neljän vuoden välein järjestettävät kansainväliset urheilukisat ovat saaneet alkunsa antiikinajan Kreikassa reilusti yli 2000 vuotta sitten. Alunperin kisojen luonne oli enemmänkin uskonnollinen ja myös niiden syntyyn liittyy erilaisia myyttejä. Olympialaisten nimi selittyy yksinkertaisesti: Neljän vuoden jaksoa kutsuttiin olympiadiksi. Antiikin ajan suosittuihin lajeihin kuuluivat erilaiset  juoksu-, paini- ja nyrkkeilykilpailut, joissa alasti urheilevat miehet mittasivat taitojaan. Muita jo muinaisessa Kreikassa tunnettuja lajeja olivat hevoskilpailut ja viisottelu. Viimeisin piti sisällään stadionin juoksun lisäksi vielä pituushyppyä, keihään- ja kiekonheittoa, painia ja juoksua sotavarusteissa.

Sotavarusteet on nykyisistä peleistä jätetty tietenkin pois, mutta klassikkolajeja harrastetaan suurella innolla vielä tänäänkin. Vuosisatojen saatossa lajien lista on kuitenkin huomattavasti paisunut. Sieltä löytyy niinkin erilaisia lajeja kuin rytminen voimistelu, taekwondo ja uintihyppy. Pelkästään talviolympialaiset ovat tuoneet mukanaan joukon jännittäviä talviurheilulajeja luistelusta jääkiekkoon aina lumilautailuun asti. Pohjoismaissa juuri näiden lajien suosio on sattuneesta syystä erityisen suuri. Kuka voisikaan kuvitella Suomea ilman hiihtoa, luistelua ja mäkihyppyä?

Äärimmäisen suositun lisän olympialajien kirjoon tuovat myös erilaiset vesiurheilulajit – suomalaisten katsojien iloksi tietenkin! Onhan tuhansien järvien maasta ponnahtanut jo muutama upea uimari kultamitalistin paikalle.

Olympialaisten värikkäässä ja monivaiheisessa historiassa on nähty myös hyvin erikoisia lajeja, jotka saattavat yllättää nykypäivän ihmistä. Esteuinti tai pulujen ammuntakisat saisivat tänään varmaan aika monen urheiljan (tai eläinaktivistin!) kulmakarvat nousemaan. Muita eriskummallisia lajeja ovat ollet esimerkiksi köysikiipeily, jossa kilpailjoiden piti kiivetä suoraa köyttä ylös pelkästään käsiä käyttäen. Erikoisten lajien joukkoon voidaan varmasti lukea myös 12-tunnin pyöräily, jossa nimen mukaisesti tarkoituksena oli pyöräillä yhtäjaksoisesti puolen vuorokauden ajan. Usean omalaatuisen lajin suosio jäi lyhyeen – ne olivat osa olympialaisten ohjelmaa vain yhden ainoan kerran. Olisi jännittävä tietää, mihin nämä päätökset yksittäisissä tapauksissa perustuivat. Ehkä osa lajeista ei yksinkertaisesti miellyttänyt katsojien silmää, tai urheilijat eivät myöskään lämminneet niille riittävässä määrin?

Mikä nykykisoissa on vielä mainittavan arvoinen tärkeä ero: Nykyään myös naiset saavat urheilla tasavertaisesti miesten rinnalla! Pelkästään miesten kisoina ja muutamasta lajista alkunsa saanet olympialaiset, tarjoavat nykyään hyvin monipuolista ja kansainvälistä viihdettä urheilun ystäville.