Löydäänkö vetoa että?

Lyödäänkö vetoa että…? Kupapa ei ole joskus lyönyt vetoa jostakin? Ystävien ja perheen kesken vetoa lyödään ehkäpä säästä, kalasaaliin painosta tai urheilusuorituksista. Yleisimpiä vedonlyönnin kohteita ovat Suomessa varmastikin jääkiekkopelien tulokset. Viimeksi koko maailma jännitti jalkapallon maailmancupin maaleja ja voittajia.

Vedonlyöntiä onkin harrastettu maailmalla jo vuosituhansien ajan. Itse asiassa vedonlyönti juontaa juurensa jo olympialaisten ajoilta asti. Antiikin aikana vedon lyönnin kohteena olivat ringissä taistelevat ja kisaavat gladiaattorit. Vetoa ei kuitenkaan lyöty pelkästään siitä kuka voittaa, vaan myös kilpailijoiden henkiin jäämisestä. Varsin raakaa ja nykyihmiselle käsittämätöntä toimintaa siis!

Onneksi vedonlyönti on kehittynyt muinaisen Rooman ajoilta rauhanomaisempaan suuntaan. Enää vetoa ei lyödä gladiaattoreiden hengestä, vaan pääasiallisesti urheilusta.

Veikkaamisen historiassa myös Englannilla oli tärkeä rooli. 1800-luvulla suuren suosion vedonlyönti saavutti englantilaisten keskuudessa varsinkin hevoskilpailuissa. Myöhemmin vetoa lyötiin suurella innolla myös valtavan suosion saaneesta jalkapallosta.

Suomessa tuttu veikkaus sai alkunsa vuonna 1940-luvulla, kun innokkaat vedonlyöjät pääsivät veikkaamaan yleisurheilun maaottelun Suomi-Ruotsi tulosta. Seuraavien vuosikymmenien aikana, veikkaus yleistyi myös urheilumaailman ulkopuolella. Samalla koko bisnes kasvoi kovaa vauhtia, kunnes Lotto onnistui mullistamaan veikkauksen maailman lopullisesti 1970-luvulla. Silloin Suomessa syntyi myös sen historian ensimmäinen lottomiljonääri. Veikkauksen kehitys oli nopeaa myös 1980 ja 1990-luvulla. Pelien sähköistyminen ja siirtyminen internetin aikakauteen vaikuttivat kasvuun ratkaisevasti. Sen seurauksena veikkauksen liikevaihto jopa kaksinkertaistui! Oikeastaan voidaan todeta, että vedonlyönti ja veikkaus ovat jatkaneet huikeaa voittokulkuaan aina tähän päivään asti. Voittopotitkin ovat kasvaneet huikeisiin mittoihin mm. Eurojackpotin myötä. Että voittomahdollisuudet ovat tosia, suomalaiset tietävät viimeistään siitä lähtien, kun espoolainen nettipelaaja voitti 61,2 milioonaa Euroa suuruisen Eurojackpotin. Sellaista rahasummaa ei ole maamme historiassa vielä kukaan voittanut!  Todellakin aika hurjaa…

Mitäs sitten, kun vedonlyönnissä kavereiden kesken häviää? Kun pelataan rahasta, vastaus on yksinkertainen: pitää maksaa! Ystävien kanssa vetoa lyödessä ehdot saattavat kuitenkin olla aika erilaiset. Vetoa lyödään ehkäpä olutpullosta tai sitten häviäjä sitoutuu johonkin hulluun tekoon. Ei sentään Eurojackpotin suuruisista summista. Lyödäänkö vetoa?