Menestyneimmät urheilulegendat

Ketkä ovat olympialaisten kaikkien aikojen parhaimmat urheilijat? Ja mitkä ovat olleet olympialaisten suurimpia kohokohtia sen pitkän historian aikana?

Kaikkien aikojen menestyksekkäin olympiavoittaja ja samalla myös eniten olympiamitaleita voittanut urheilija on yhdysvaltalainen uimari Michael Phelbs. Phelbs on voittanut huikeat 22 olympiamitalia, joista 18 ovat kultamitaleita. Kun nuori uimari osallistui vuonna 2000 Sydneyn olympialaisiin, hän oli vasta 15-vuotias. Nuoren ikänsä ansiosta hän jäi historiaan Yhdysvaltain nuorimpana olympiauimarina. Alkoi huima menestystarina, jossa erilaiset ennätykset ja loistokkaat voittouinnit seurasivat toisiaan. Michael Phelbsin tarina kuulostaa kuin suoraan satukirjasta. Vuonna 2008 pidetyissä Pekingin olympiakisoissa uimari onnistui voittamaan peräti 8 mitalia – niin kuin lehdistö oli osannut ennakoida. Viimeisen kerran Phelbs osallistui olympialaisiin Lontoossa, jossa hän taas kerran sijoittui etusijoille voittaen vielä neljä mitalia. Mikä olisikaan voinut olla loisteliaampi uran päätös?

Vaikuttava on myös Neuvostoliittoa edustaneen voimistelijan Larysa Latyninan urheilu-ura. Vuonna 1934 syntynyt Latynina on kaikkien aikojen eniten olympiakultia voittanut naisurheilija. Hänen tarinassaan on vaikuttavaa se, miten hän suurista traagisista käänteistä huolimatta nousi voimistelun maailmanhuipulle. Nuori Larysa nimittäin menetti kummatkin vanhempansa toisen maailmansodan aikana.

Niinkuin videossa näkyy, tämä tarmokas voimistelija lensi huipulle sanan varsinaisessa merkityksessä. Hänen hyppynsä ovat kerrassaan henkeäsalpaavia!

Muita upeita olympia-atleetteja ovat olleet esimerkiksi yhdysvaltalainen yleisurheilia Carl Lewis, joka  on voittanut peräti 9 olympiakultaa. Hän onnistui voittamaan olympialaisten pituushypyssä jopa neljä kertaa.

Toinen mainittavan arvoinen olympia-atleetti on australialainen Cathy Freeman, joka on ensimmäinen aboriginaali, joka voitti mitalin yksittäisissä kisoissa. Freemanin urassa päättäväisyys näkyy selkeästi. Kun nuori naisurheilija putosi pois maailmanmestaruuskisojen semifinaalissa, hän kirjoitti paluulennollaan uuden tavoitteensa pahoinvointipussin päälle sanat: “48.60 ATLANTA”. Se oli Freemanin kunnianhimoinen tavoite vuoden 1996 Atlantassa pidettävien olympialaisten ajaksi 400-metrin juoksussa. Jokainen kyseisiä kisoja seurannut varmasti tietää, että naisatleetti miltei saavutti  tavoitteensa: Freeman sijoittui 400-metrin juoksussa kakkossijalle ajalla 48.63.

On tosiaankin inspiroivaa lukea näiden urheilulegendojen tarinoita, joihin liittyy haasteiden lisäksi myös upeita voiton hetkiä.  Yhteistä heille kaikille ovat äärimmäisen voimakas tahto, sitkeys ja kurinalaisuus. He ovat niin sisäisen kuin ulkoisen pelin todellisia mestareita.