Shakki – mestareiden pelivalinta

Shakki on peli niin pitkällä perinteellä, että sen ympärille on syntynyt maailmanmestaruuskisojen ja lukemattomien seurojen lisäksi myös roppakaupalla kirjallisuutta ja elokuvia, puhumattakaan sadoista erilaisista pelilauta-varianteista.

Muistatko esimerkiksi huippujännittävän shakki-kohtauksen Harry Potter-elokuvasta? Kohtauksessa Harry  joutuu pelaamaan hengenvaarallista peliä valtavan kokoisella, shakkilautaa muistuttavalla kentällä. ”Pelinappulat” ovat maagisesti liikkuvia sotilaita haarniskoissa. Henkeäsalpaavassa kohtauksessa Harryn ystävä Ron joutuu uhraamaan itsensä, jotta peli voidaan voittaa. Tämä on elokuvahistoriassa varmasti yksi jännittävimpiä kohtauksia, joissa shakki on tärkeässä asemassa.

Oli kyseessä sitten magneettinen matkashakki muovista, klassinen puuversio tai näyttävä setti lasista- tämä maailmanlaajuista suosiota kerännyt peli on löytänyt tiensä moneen paikalliseen kulttuuriin, taiteeseen ja jopa sisustukseen. Myös tietokoneella pelaaminen onnistuu, jos pelilautaa ja nappuloita ei ole lähettyvillä.

Mikä sitten on tämän ajattoman suosikkipelin suuri salaisuus? Shakin säännöt ovat suhteellisen yksinkertaiset, mutta hyvä pelaaminen vaatiikin sitten aikamoista taituruutta!

Peliä pelataan 8×8 ruudun kokoisella pelilaudalla, joka on perinteisesti musta-valkoinen. Kummallakin  pelaajalla on yhteensä 16 valkoista tai mustaa pelinappulaa, jotka muodostavat armeijan. Erilaisiin nappuloihin kuuluvat: kahdeksan sotilasta, kaksi tornia, kaksi ratsua (tunnetaan myös nimellä hevonen), kaksi lähettiä, kuningatar ja kuningas. Näistä eri nappuloista jokaisella on oma tapansa liikkua eteenpäin pelikentällä. Strategisen pelin tavoitteena on lyödä vastustajan armeija ja lopulta voittaa pelin tärkein pelinappula, kuningas.

Shakki on haasteellinen peli monestakin syystä. Hyvän pelaajan on hallittava yhtälailla strateginen suunnittelu, taktikointi, hyvä muisti ja hermojen hallinta. Ei yhtään yllätä, että shakin mestareita on usein pidetty jonkinlaisina neroina. Suuret mestaripelaajat kuitenkin muistuttavat, ettei kukaan voi koskaan olla shakin herra. Juuri se mahtaakin olla syynä siihen, että shakki on kiehtonut ihmisä kautta aikojen.

Mainitsemisen arvoinen tosiasia shakin historiassa on se, että ihmiset alkoivat pelata ohjelmia ja koneita vastaan jo 1960-luvulla. Ilmeisesti pelaajia kiehtoi ajatus koneälyn voittamisesta. Erilaiset shakkiohjelmat pistettiin myös kisaamaan keskenään. Vuonna 1974 Tukholmassa pidettiin ensimmäinen maailmanmestaruusturnaus, jossa keskenään kilpailivat tietokoneet.

Oli kyseessä sitten tietokoneshakki, kavereiden peli-ilta tai ammattimainen turnaus – shakki jaksaa kiehtoa pelaajia ympäri maailman, eikä menestykselle näytä olevan loppua. Eli eikuin pelaamaan!