Suomalaisten suosituimmat olympialajit

Suosituimpiin olympialaislajeihin ovat kuuluneet kesällä varsinkin yleisurheilu. Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan peräti 70 % suomalaisista on ilmoittanut seuraavansa meiluiten yleisurheilua. Jalkapallo on toiseksi suosituin laji suomalaisten katsojien keskuudessa. Se jaksaa innostaa kuitenkin selvästi enemmän miehiä kuin naisia.

Myös uinti kuuluu olympialalaisten suosituimpien lajien kärkikolmikkoon. Naiset seuraavat uintia kuitenkin jonkinverran mieluummin kuin miespuoliset katsojat.

Muidenkin lajien kohdalla tutkimukset ovat pystyneet näyttämän sukupuolten välisiä eroja. Miesten suosikkeihin kuuluvat erityisesti pallo- ja ammuntalajit. Myös kamppailulajit vetävät miespuolisia katsoja puoleensa.

Kansainvälisessä vertailussa käy ilmi, että muissa pohjoismaissa valtavan suosion kerännyt käsipallo ei kiinnosta suomalaisia katsojia. Vastanneista ei kukaan ilmoittanut käsipalloa omaksi ykköslajikseen. Tutkimuksesta ilmenee myös, että ammuntalajeja seurataan Suomessa erityisen suurella innolla muihin Pohjoismaihin verrattuna.

Kun katsotaan maailmanlaajuisesti suosituimpia lajeja, jalkapallo vie selvän voiton. Uinti ja yleisurheilu sijoittuvat toiselle ja kolmannelle sijalle. Kansainväliset katsojat seuraavat myös innokkaasti voimistelua ja lentopalloa.

Suositut lajit määrittyvät varmastikin sen mukaan, mitä omassa maassa harrastetaan. Yleisurheilun kaikilla muodoilla on  Suomessakin pitkä perinne. Urheilulegendat kuten Paavo Nurmi ovat varmasti omalta osaltaan vaikuttaneet lajien suureen suosioon.

Jalkapallolla ei ole Suomessa samaa kansallisurheilun asemaa kuin jääkiekolla, mutta sitä katsotaan hyvin mielellään. Kyseessä on kerta kaikkiaan yksi kaikkien aikojen suosituimmista joukkuepeleistä. Sitä voi  mainiosti seurata myös ”penkkiurheilijana” urheilubaarissa tai kotona  kaveriporukalla.

Uinnin suosio selittyy Suomen suurella järvitiheydellä. Perinteisesti lajissa ovatkin loistaneet ne kansat, joilla vettä ja rannikkoa löytyy runsaasti. On loogista, että maantieteellisillä tekijöillä ja myös ilmastolla on vaikutusta kansalaisten suosimiin lajeihin. Se tietenkin selittää myös talviurheilun suuren suosion maassamme. Oli kyseessä sitten hiihto, mäkihyppy tai luistelu – Kaikki nämä ovat lajeja, joita suomalaisten keskuudessa harrastetaan ja seurataan suurella innolla.

Suomessa sukset ja luistimet laitetaan jalkaan ensimmäistä kertaa jo varhaisella iällä. Lumi ja jää ovat meille siis jo pienestä pitäen tuttuja. Ja kun Suomen talvi sattuu olemaan pitkä ja kylmä, on selvä että piti keksiä erilaisia tapoja liikkua puhumattakaan erilaisista viihdykkeistä talvisaikaan.

Mutta mikä tahansa laji onkin kyseessä – se mikä olympialaisissa erityisesti kiehtoo on kisojen kansainvälinen ja juhlava henki yhdistettynä henkeäsalpaaviin urheilusaavutuksiin. Ja mikä onkaan upeampaa, kuin nähdä oman maan urheilijat voittamassa mitaleita! Ne hetket ovat kerta kaikkiaan unohtumattomia…