Uusimmat lajit olympialaisissa

Ovatko sinuakin aina innostaneet hieman erilaiset lajit? Onneksi vuosisatojen saatossa olympialaisiin on lisätty paljon uusia urheilulajeja, jotka tuovat mielekästä vaihtelua perinteisiin kisoihin. Olisikin harmi, jos nykyään tarjolla olisivat vain antiikin ajan  peruslajit, sillä urheilun maailmassa on tapahtunut paljon jännittävää kehitystä. Myös naiset ovat päässet kilpailemaan uusisissa lajeissa, tehden olympialaisista entistäkin tasa-arvoisemmat urheilukisat.

Mielenkiintoisia uutuuksia on tullut etenkin talviurheilun puolella. Vuoden 2014 Sotshissa pidettyjen talviolympialaisten uutuuslajeihin kuuluivat lumilautailun slopestyle ja slopestylen suksiversio. Myös suksipaippi nähtiin Sotshin kisoissa ensimmäistä kertaa osana olympialaisia. Uudistusten ansiosta myös naiset pääsivät vihdoinkin kilpailemaan mäkihypyssä. Vuonna 2010 olympiakomitea oli vielä torjunut tämän lajin, mutta naispuolisten urheilijoiden ahkera kampanjointi kannatti lopulta. Naismäkihypyn lisäksi Shoshin uutuuksiin kuuluivat myös erilaiset joukkuekisat taitoluistelussa ja kelkkailussa.

Olympialaisten jatkuva kehitys on ilahduttavaa, sillä jännittävää seurattavaa löytyy miltei jokaiselle penkkiurheilijalle. Jos perinteinen juoksu tai hiihto-ohjelma ei innosta, vaihtoehdon tarjoaa esimerkiksi taekwondo, joka lanseerattiin olympialaisten virallisena lajina vuonna 2000 Sydneyn kesäolympialaisissa . Koreasta peräisin oleva kamppailuaji lupaa varmastikin huikeaa katsottavaa sillä sille ovat ominaista lennokkaat hyppy- ja potkutekniikat. Nopeudesta ja dynamiikasta tunnettu taistelulaji tarkoittaa suomeksi käännettynä ”jalan ja käden tie”. Kilpailuissa pistealueita ovat pään lisäksi rintäkehä ja kyljet. Kilpailijat eivät saa kohdistaa käsi- ja jalkatekniikoitaan vastustajan selkään tai vyön alapuoelle. Myöskään tyrmäykset eivät ole sallittuja. Taekwondo tarjoaa joka tapauksessa erilaisen urheilukokemuksen kuin monet perinteiset lajit.

Vauhdikkaan mutta enemmän kesäisen urheilun ystäville mielenkiintoinen laji voisi olla rantalentopallo, joka on  lisätty osaksi olympialaisten lajiportfolioa vasta vuonna 2006. Peli lupailee vauhdin lisäksi hiekkaa ja aurinkoista tunnelmaa.

Mutta myös golfin fanit pääsevät pian iloitsemaan. Vuoden 2016 kesäolympialaisissa golf tulee olemaan ensimmäistä kertaa mukana uutena lajina.

Kaikkia lajeja yhdistää erilaisuudesta riippumatta se, että niiden harjoittajilta edellytetään  sinnikkyyttä, keskittymiskykyä ja voittajan asennetta. Hermostuminen, liian nopea lannistuminen tai huono valmistautuminen ovat voittamisen esteenä yhtä lailla oli kyseessä sitten golf turnaus tai mäkihyppy.